Headerbild

Jukola/Venla - något alldeles speciellt

2012-06-15 i Nyheter / Egna nyheter / Egna nyheter

Prenumerera via:

RSS

Jukolakavlen andas historia. Kavlen har arrangerats sedan 1949 och var länge en lillebror till svenska 10-mila som startade 1945. Kavlen bygger på romanen "Sju bröder (Seitsemän veljestä)" av Aleksis Kivi.

Sju bröder

120615sjubröder
Första upplagan av Sju bröder

Roman från 1870 av Aleksis Kivi. Sju bröder är en av de första romanerna som skrevs på det finska språket, varför den räknas som en hörnsten i finsk litteraturhistoria. Den hanlar om sju bröder och deras liv i Jukola, Impivaara och Toukola.
Namnen från äldst till yngst: Juhani,tvillingarna Tuomas och Aapo, Simeoni, tvillingarna Timo och Lauri samt Eero.
Sju bröder utspelar sig under tio år och handlar om sju odågor till bröder som bor i Jukola med sin mor. Efter moderns död blir bröderna tvungna att växa till sig och bli någotsånär samhällsanpassade medborgare.
Boken kan ses som en allegori över finnarnas övergång från jägare/fiskare till bofasta jordbrukare.

120615kivi
Aleksis Kivi

Jukolakavlen

Kavlen fick sin start 1949 med 41 anmälda 7-mannalag lag och med 15 fullföljande. Helsingin Suunistajat blev premiärvinnare. Man kan misstänka att det var 10-mila som var förebilden.
På 10-mila dröjde det till 1954 innan ett finskt lag tog segern, det var också Helsingin Suunistajat. Som kuriosa kan nämnas att det också var första året Vasaloppet hae en utländsk segrare, finen Pekka Kuvaja.
Jukolakavlen var från början en finsk affär. Första utländska laget som vann var IFK Hedemora som tog segern 1965. För er som är nya inom orientering kanske det låter lite underligt med Hedemora, men de var en riktig storhet på den här tiden med framförallt legendarer som Bertil Norman oxch Kalle Johansson. De har dessutom två 10-milasegrar.
Det är faktiskt ännu bara 10 svenska segrar i Jukolakavlen.
1951 infördes en individuell damtävling, Venlaloppet (Venla var en kvinnogestalt som figurerade i romanen Sju bröder). 1978 infördes Venlakavlen med 4 sträckor. Även här var säkert 10-mila förebilden som införde damkavlen 1977.
1977 var alltså damloppet individuellt med gemensam start och ogafflad bana. Monica Rudh, numera Rickmo, har figurerat riktigt i topp. Om vi tänker oss att tävlingen skulle genomföras på samma sätt idag skulle det vara 5064 damer som skulle ge sig ut samtidigt!
Till motsats mot 10-mila så vandrar tävlingen runt över hela Finland. Detta gör att arrangörerna gör oerhörda ansträngningar för att åtminstone leva upp till föregående, kanske överträffa. Militären har också en stark och viktig roll i arrangemangen.
120615perfektion
Av militären uppsatta förläggningstält. Perfektionism är ett ord som passar väl till bilden och hela arrangemanget

Avesta OK och Jukolakavlen

Jag har ingen riktig koll på när AOK första gången figurerade i Jukolakavlen. Mitt första år var som 14-årig supporter 1967. Jag har heller ingen riktig koll på vår bästa placering. Vi har aldrig nått ända fram, men figurerat i täten har vi gjort. T ex på det vädervidriga och tuffa arrangemanget 1981 var Steffe i topp på förstasträckan och jag själv alldeles i täten efter andra.
Men många bra minnen har vi från tävlingen genom åren och då vi för två år sedan åter trädde in i bilden var det efter ett långt uppehåll. Och som vikom tillbaka sedan. Te lag av var sort och terrängen var åter den tuffa från ovannämda 1981. Heroiska insatser och det blir det säkert i år också.

Årets tävling

Årets arrangemang slår alla rekord. 1266 damlag och 1685 herrlag med sammanlagt 16859 deltagare. Dessa siffror innebär inte att de finsjka orienterarna är fler eller bättre. De är modigare och Jukola är en angelägenhet för den vanlige motionären. Jag har till och med sprungit tävlingen då den "regerande" statsministern Harri Holkeri var med.
Många är långt ifrån orienterare. Sista herrlaget i fjol hade 28 timmar. Det blir fyra timmar per sträcka. Det är långt under normal Naturpassetstandard.

Lycka till

Ett stort lycka till till årets trupp. Jag är mycket stolt över att ha er på plats i Finland och jag och klubbkompisarna kommer med spänning att följa er framfart i Vanda utanför Helsingfors.
Min fru, Ulla, som förtjänstfullt lett vår hejaklack de två senaste åren hoppas på full uppställning. Hennes harskramla kommer att följa med under kravet att den används hela tävlingen. En liten rast kan vara tillåten och det är under herrarnas tredjesträcka.

Adress

Avesta OK - Orientering Box 49 77421 Avesta

Kontakt

Tel: 0707865090 E-post: info.avestaok@gmail.com Swish: 123 196 15 31 Bankgiro: 5235-2424

Drivs med KlubbenOnline

Logga in