Headerbild

Eva Jurenikova besökte Tråbacken 25 mars

2012-03-21 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

På söndagen hade Avesta OK fint besök i klubbstugan, det var Tjeckiska elitlöparen Eva Jurenikova som berättade om sitt framgångsrika orienteringsliv. Hon berättade hur hon gjort för att bli så bra som hon är och hur hon ska kunna utvecklas ytterligare. H

Målsättning

Hon pratade vidare om att ha en målsättning. För henne har det inte inneburit konkreta mål utan att det i huvudsak ska vara roligt att träna och tävla. Men visst har hon tänkt på ädla medaljer genom åren, men då har de mer varit som en dröm. För att lyckas med de mål man sätter upp menade hon att man först måste sätta fingret på vad som kan förbättras och sedan se till att det utförs på lämpligt vis. Vilka hinder, eller snarare möjligheter finns? Vem kan hjälpa mig?

Uppväxten

Eva är uppväxt i en förort till Ostrava, Tjeckiens 3:e största stad. Där bodde familjen intill ett skogsområde där orienteringsintresset startade.  Hon har alltid haft ett stort naturintresse och ett genuint intresse för kartor. Som 11-12 åring såg hon ut platser på kartan dit sedan familjens söndagsutflykt ställdes. Som elitlöpare är det viktigt att kunna göra sina egna banor och träningar. Just nu är hon aktuell som banläggare vid Europamästerskapen i Dalarna i maj, ett mästerskap hon står över pga terrängkännedom.


Utvecklingen gick fort fram för henne, i 15-års åldern kom hon med i Tjeckiska ungdomslandslaget. Där fick hon chansen att åka på olika läger för att utvecklas ytterligare, bl.a till Sverige. Som 17-åring bärgade hon stafettguldet vid junior-VM i Danmark. Som 19-åring kom hon till Sverige och Lidingö, det året vann hon också seniormästerskapen i Tjeckien. Som 20-åring blev det tufft då det både var juniormästerskap och deltagande i världscupen.

 

Till Sverige
För att utvecklas som orienterare kände hon att hon ville flytta till Sverige. Hon undersökte noga vad som kunde vara bäst och fastnade för Borlänge och högskolan där. Nu väntade en tuff tid. Familjen var inte helt nöjd med att hon avbröt studierna i Tjeckien för att flytta till Sverige. I och med att Tjeckien inte var med i EU var det svårt att få uppehållstillstånd, med hjälp av en kompis och inte helt sanningsenliga uppgifter lyckades de dock, preskriberat nu. Men flytten till Borlänge var ingen dans på rosor. Hon började studera och pengar hade hon så hon klarade sig någon månad. Men pga av det saknade EU-medlemskapet var det omöjligt att få arbetstillstånd, hon fick därför hanka sig fram på olika vis.

 

En tuff tid
Med nya klubben Domnarvet följde nu stora sportsliga framgångar. Men otryggheten i livet med dålig ekonomi och problem med uppehållstillstånd gjorde att det blev mer att kämpa istället för att känna glädje på tävlingarna. 2002 tog hon därför en paus från sporten, hon tränade dock vidare och började istället med Multisport. Tack vare bättre trygghet i livet återfann hon glädjen hösten 2004. Året därpå var hon åter med i hetluften med bl.a seger i 10-mila och bra resultat på VM i Japan. De kommande åren fortsatte på den inslagna vägen och 2008 vid VM på hemmaplan gick det bättre än någonsin då hon för första gången var bland de 10 på VM (8:a o 9:a).

 

Proffs
Till 2011 bestämde hon sig för att satsa fullt ut på orienteringen. På hennes nionde VM (i Frankrike) blev hon 4:a på långdistansen och tog guldet på stafetten. På SM bärgades 3 bronsmedaljer och Domnarvet vann Jukolakavlen. Ett fantastiskt år.
Som nämnts jobbar hon just nu med EM-tävlingarna samtidigt som hon tränar på så mycket hon hinner. Siktet är sedan inställt på årets VM som avgörs i Schweiz i juni, inte långt från 2011-års VM arrangemang. Tävlingar som säkert passar henne och undertecknad är övertygad om att hon kommer att finnas med långt fram i resultatlistorna. 33 år tycker kanske en del är mycket, men med hennes erfarenhet och långvariga konditionsträning kommer vi att få se Eva i världseliten många år till.


Sammanfattningsvis kan sägas att de femton talet åhörarna fick en trevlig föreläsning av en mycket ambitiös tjej som inte haft allt ordnat och tillrättalagt för att nå världseliten i sin idrott. Föreläsningen kom till stånd tack vare att AOK:s Lalla Dickfors är hennes massör vilket också ledde till att han anlitades av Tjeckiska landslaget på VM i fjol. De var så nöjda med hans insatser så han kommer att hjälpa dem i år också.

Synd att inte fler tog chansen till en mycket intressant föreläsning.

Adress

Avesta OK - Orientering Box 49 77421 Avesta

Kontakt

Tel: 0707865090 E-post: info.avestaok@gmail.com Swish: 123 196 15 31 Bankgiro: 5235-2424

Drivs med KlubbenOnline

Logga in