Headerbild

Uppskattad skadeföreläsning av Lalla.

2012-03-12 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

”All träning innebär nedbrytning och just nu är det ett ”världskrig” i alla er som just tränat”. Så inledde Lalla sin föreläsning i Tråbacken igår kväll, tisdag.Runt 30 personer var det som lyssnade på Lallas intressanta föreläsning om skador och hur man

”All träning innebär nedbrytning och just nu är det ett ”världskrig” i alla er som just tränat”. Så inledde Lars-Åke ”Lalla” Dickfors sin föreläsning i Tråbacken igår kväll, tisdag. Han berättade vidare att ”Det är inte träningen som gör oss starkare utan det är vilan och maten vi stoppar i oss mellan passen som gör att kroppen succesivt blir starkare”. Samtidigt visades diagram för att få åhörarna att förstå sambandet mellan träning-vila och mat. Fortsätter man istället med för tuff träning utan att kroppen får chans att återhämta sig är man snart i en negativ spiral och effekten blir omvänd.

Sedan kom han snabbt in på området vad man kan göra för att slippa skador. Då gäller det att lyssna på kroppen, känner man sig trött eller har ont någonstans bör man fundera varför och kanske istället hoppa över träningen menade han. Om man istället väljer att köra på är det lätt att man hamnar i en ond cirkel och drar på sig skador och besvär som istället tar lång tid att få bukt med. Viktig del för att slippa skador är utrustningen, väldigt ofta sitter problemet i dåliga och felaktiga sulor och skor. Något som inte bara ger bekymmer i fötter och ben utan även bål, rygg o axlar.

Han beskrev vidare förloppet vid akut skada, t.ex en fotvrickning. Där gäller det att få stopp på blödningen och snabbast möjligt ska skadan lindas hårt. Om man gör rätt från början är det möjligt att börja köra rehab-träning redan nästa dag. Gör man rätt från början förkortar man rehab-tiden väsentligt.

Sedan tog han upp några vanliga skador som lätt drabbar löpare, berättade hur de uppkommer och vad man kan göra för att få ordning på dem. De flesta av åhörarna kände nog igen en och annan av symptomerna. Han beskrev löperknä, hälsporre, benhinneinflammation, stressfraktur, Mortons syndrom och schlatter. För att slippa dessa och andra problem rekommenderade han allmänt att köra balans-kordination-styrka. Som rehab-träning tyckte han vattenlöpning är suveränt, han förordade även MAQ-träning. Stretchingen menade han är bra och viktigt för de som är stela, de som är överrörliga bör undvika det. Om man stretchar bör man göra det ordentligt, gärna 2-3 minuter per muskel, många slarvar med tiden.

Han avslutade med visdomsorden: Om man inte försöker ta reda på varför en skada har uppkommit, utan bara kör på så riskerar man att skadan återkommer och blir mer svårbehandlad. Bristen på tålamod efter skada, jaga inte snabba resultat och förändringar. Då kommer ny skada eller sjukdom som ett brev på posten.

En mycket givande och intressant föreläsning, runt 30 åhörare var på plats och efteråt var det en hel del som pratade med Lalla om sina specifika bekymmer.

Lalla löparknä 13 mars 2012

 

Adress

Avesta OK - Orientering Box 49 77421 Avesta

Kontakt

Tel: 0707865090 E-post: info.avestaok@gmail.com Swish: 123 196 15 31 Bankgiro: 5235-2424

Drivs med KlubbenOnline

Logga in