Headerbild

Årsmöte utan dramatik i torsdags

2023-02-19 i Allmänt

Avesta OK:s årsmöte genomfördes i torsdags utan dramatik. Per Svensson, som började sin karriär i slutet av augusti förra året, valdes in som ny ledamot i styrelsen.

Avesta OK:s styrelse för verksamhetsåret 2023. Per Westman, Hansi Kraus, Per Svensson, Lena Liljefors, Anna-Karin Lövgren, Aino Leijon och Stefan Nyberg.

Årsmötet kunde glädjas åt ett gediget arbete som också givit klirr i kassan. Årsmötesförhandlingarna leddes elegant av Erik Johansson.

Det gångna verksamhetsåret präglades fortfarande av pandemin, men vi hoppas att tävlandet ska komma igång på allvar nu.

Hittaut gjorde sin andra säsong och uppskattades av många motionärer. Det gav också ett bra tillskott.
Vi arrangerade ett Knattelopp som samlade 350 Knattar.
Avestapropagandan arrangerades på Sligen med 700 starter på två dagar.

Verksamhetsberättelsen:
Det har genomförts åtta protokollförda styrelsemöten under året och dessa har varit öppna för alla medlemmar. Medlemsantalet uppgick vid årets slut till 337 (335 år 2021) varav 172 damer och 165 herrar.

2022 är året då vi siktade på att vara på banan igen efter två år i pandemi. Det går saktare än vi trodde men snart är vi förhoppningsvis tillbaka med aktiviteter och tävlingsstarter som innan covid.

Ungdoms-, tränings- och tävlingsverksamhet

Även i år har vår fotokalender fungerat som aktivitetsplan och sedan har vi hemsida, nyhetsbrev, Facebook och Instagram som visar nyheter, resultat och annat matnyttigt. Aino Leijon har fixat bilder och Thomas Nyberg texten till kalendern och de nyhetsbrev som kommit under året skrivs av Stefan Nyberg och Aino Leijon.

Lars Lundéns natträningar i Brovallen är även i år mycket välbesökta. Löpare kommer ända från Borlänge och Västerås och ryktet sprids för varje säsong så deltagarrekord än nog med största säkerhet att vänta. Avslutning med Rumpmansnatta som brukligt, där Lars i år lagt en liten slinga inne på crossbanan vilket gav många extra huvudbry. Sixten Slagbrand från Västerås vann långa banan, Aino Leijon mellanbanan och Anna Ericson korta banan.

Tisdagar och torsdagar är de dagar vi har som uttalade träningsdagar och då är även bastun påslagen.

Tisdagar har det körts några motionsorienteringar och på torsdagarna lite mer teknikinspirerad träning. Lite glest i leden under dessa dagar vilket är synd då det är fina tillfällen till träning.

Trots att tävlingskalendern är lika fulltecknad nu som innan pandemin är det fortfarande svårt att få orienterare ut på nationella tävlingar. Vår egen Avesta Propaganda anordnades på Sligen vid Storsjön 20-21 augusti. Robin Olsson och Erik Johansson var tävlingsledare och Ola Jernström banläggare. Glädjande hade vi strax under 700 starter fördelat på de två dagarna.

En uppskattad aktivitet som Stefan Nyberg fixat nu för andra året är ”Äggjakten” och ”Pumpajakten”. Ett antal kontroller sattes upp i närområdet och satt ute i cirka en vecka. Inte lika många deltagare som förra året men det kan nog bottna i att vi inte delade ut kartor i närområdet utan man fick hämta i Tråbacken eller hos Bagheera Outlet. De ifyllda startkorten lämnades sedan in och fem presentkort på Bagheera lottades ut bland deltagarna.

Den lite sprintbetonade Junistafetten genomfördes och sex lag kom till start.

O-ringen gick i år i Uppsala och vi var ganska få som sprang hela veckan men ett relativt stort gäng åkte ned och sprang enstaka etapper.

Två klubbläger har genomförts. I maj var vi drygt 20 personer som åkte till Mohed och bodde i stugor på campingen och deltog på de tre tävlingar som arrangerades. Sälen 3+3 som alltid arrangeras i början av juli är ju en tävling där vi varit representerade många gånger genom åren. Ett litet gäng var vi som bodde i Blåbandstugan i Lindvallen och orienterade efter bästa förmåga.

Antalet tävlingsstarter ligger i år på 873 st (645 st 2021). Denna siffra inkluderar även när- och klubbtävlingar. Veteran-SM arrangerades i år i Vetlanda och Stefan Nyberg tog silver i långdistansen och ett brons på medeldistansen. Vid DM-medel i Ludvika segrade Stefan Nyberg i H60 och vid DM-stafetten, även den i Ludvika, kom H60 laget bestående av Leif Markfjärd, Lars Lundén och Stefan Nyberg på en andra plats. Vid Sprint-DM i Stora Tuna kom Lena Wahss trea i D70 och Thom Sandvik och Maria Strömberg trea i H65 respektive D50. D50 laget med Lena Liljefors och Maria Strömberg kom trea i eftermiddagens DM-sprintstafett. Vid DM-lång som också arrangerades av Stora Tuna OK tog Stefan Nyberg hem guldmedaljen i H60. Vid Dalarnas/Gästriklands Natt-DM som arrangerades av Valbo AIF kom Thom Sandvik på en andra plats i klassen H65.

Det i särklass roligaste som skedde under året var att vi lyckades med att få två lag till start på 25-manna och dessa två lag kom också godkända i mål. Vi behövde dock låna in några löpare för att få andra laget komplett och dessa löpare fick också en fin dag med oss. Placeringarna blev inte framstående men det var inte det som var målet utan här var det att se och lära för alla som var med för första gången som var prioriterat. Till stor del finansierades detta med ett omstartsbidrag vi sökt och fick från förbundet.

2022 års läger i Grönklitt i januari blev inställt så vi ställer in siktet på 2023 istället.

Nybörjarkursen med tillhörande Skogslek är ett populärt och stort inslag på måndagar i vår verksamhet. Uppemot 60 barn på nybörjarkursen och skogsleken sammantaget. Vi har även i år hyrt gymnastikhallen i Krylbo för inomhusorientering och övrig lek när det blev för mörkt för att vara utomhus. Thomas Nyberg och Maria Strömberg har haft ansvaret för nybörjarna, Stefan Nyberg och Marlene Engström för fortsättarna och Anna Ericson för skogsleken men hela ungdomsgruppen och alla övriga som hjälpt till på allehanda vis ska ha stor eloge.

Vi har också arrangerat en intensivkurs för vuxna nybörjare. Åtta deltagare där några efter genomförd kurs genomfört både träningar och även tävlingar på egen hand.

Ungdomarnas 3-dagars, det 53:a i ordningen, arrangerades. Glädjande här är att deltagarantalet stigit från förra årets cirka 50 till årets ungefär 100. Tävlingsplatser var Metropoolen och Tråbacken x 2. Roligt här var att många av årets nybörjare och även ett gäng nya föräldrar deltog.

Ungdomsgruppen har även i år anordnat ”Halloween orientering” på höstlovet. Tjugotalet barn och ungdomar deltog här.

Adventscupen kördes tre torsdagar under årets sista veckor. Den fjärde etappen arrangerades i januari på grund av sjukdom i arrangörsledet. I runda slängar 30 deltagare var med på de stundtals kluriga tävlingarna och den efterföljande mycket slumpbetonade prisutdelningen.

Löpning

Under året är det endast Micke Nykvist som utmärkt sig på löparbanan genom att bärga två DM-guld. Ett på 3000 m inomhus och det andra på 10 000 meter. Båda i klassen M50.

Skidåkning

Åkern vid Tråbacken och även elljusspåret spårades under en kort period då snön kom sent och inte i några större mängder. Vi har för 2022 valt att gå ur Svenska Skidförbundet då vi inte har någon uttalad tränings- och tävlingsverksamhet.

Skidorientering

Två starter vardera gjordes av Lucas Wanner och Sara Rudh vid IFK Mora OK:s SkidO i januari.

Övrigt

Vi bestämde i ett tidigt skede att inte köra Karnevalsloppet då vi har svårt att få funktionärer på alla poster och det är en stor apparat att arrangera. Vi gjorde det lite enklare för oss och körde ett Knattelopp första helgen i juni i samband med Avesta Festivalen. Start inne på Markusskolans skolgård och målgång i Stadshusparken. Cirka 350 knattar kom till start och alla verkade nöjda trots den regnskur som kom precis när starten skulle gå,

När vi summerade den här andra säsongen av hittaut så hade vi drygt 1300 personer (1200 st 2021) som tagit någon av de 180 checkpoints vi satt ut och totalt hade strax över 55 000 checkpoints besökts (40 000 st 2021). Nytt för i år är att vi även satt ut ett antal checkpoints som man med fördel kunde ta med en lite längre cykeltur. Hittaut har på dessa två år blivit klubbens största inkomstkälla.

Höstfesten arrangerades efter ett par års uppehåll. Drygt 30 personer träffades och trivdes när Trivselkommittén dukade upp.

Tråbackstorsdagarna under vinterhalvåret är välbesökt. Stig- och väglöpning, promenad, sprintbanor

på gården, bordtennis och styrketräning är bara några exempel på de aktiviteter som utförs. Vid det efterföljande fikat har vi haft lite olika teman och diskuterat bland annat framtida resor och information om 25-manna.

Stefan har i privat regi ordnat två orienteringsresor med buss under året efter två års uppehåll. I augusti styrde vi mot EM-tävlingarna i Rakvere i Estland och i oktober till Apeldoorn och Amsterdam i Nederländerna.

Aktivitetsligan där man räknar samman de aktiviteter man är med på varje månad och där man sedan kan vinna små priser är ett återkommande inslag under årets mörka del.

Vi har haft två inplanerade fixardagar där diverse städning, målning, byggnation och övrigt underhåll utförts. Åkern har fått några nya kontrollpunkter, bland annat en ny sten och två broar. Spåren som utgår från Tråbacken har fått nya stolpar och spårmarkeringar.

Året 2022 läggs härmed till handlingarna och vi ser fram emot ett 2023 som innehåller mycket orientering och härlig gemenskap.

Ett stort Tack till alla som på olika vis ställer upp och arbetar och gör vår förening till vad den är.

/Styrelsen

Adress

Avesta OK - Orientering Box 49 77421 Avesta

Kontakt

Tel: 0707865090 E-post: info.avestaok@gmail.com Swish: 123 196 15 31 Bankgiro: 5235-2424

Drivs med KlubbenOnline

Logga in