Headerbild

Rymans bjöd på fantastiska äventyr

2023-11-17 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

I torsdags (16 november) eskorterades vi tryggt på fantastiska äventyr, både till Alaska och Sri Lanka, med hjälp av Stina och Göran Ryman.

Först tog paret oss med till Alaska och ön Kodiak dit de fick följa med Stefan Quinth, en äventyrare och fotograf som de kom i kontakt med då Göran blev överfallen av en björn i samband med älgjakten 2001. På Kodiak flögs de ut i vildmarken för att tälta ett antal veckor där de fick möjlighet till många fina björnmöten. Den här gången var det dåligt med bär och därför drog sig björnarna ner mot älvar och åar för att äta lax. 50 tal olika individer fick de se under veckorna och vid ett tillfälle såg de över 20 björnar samtidigt. Kodiakbjörnen är världens största brunbjörn och kan stående bli 3-4 meter lång.

Visningen fortsatte sedan med en resa till Sri Lanka där de skulle träffa och besöka "ormfolket". En grupp människor som är experter på att fånga in ormar. Både att ha för att visa upp för turisterna men också för att plocka bort ormarna i samband med risskörd och annat. Vi fick se både bilder och filmer från läskigt modiga (dumdristiga?) män som fångade in ormar, både stora och giftiga modeller. Men hela tiden med försiktighet för att inte skada ormarna, vilka var till viktig hjälp för att hålla bort råttor och andra skadedjur. Enda skadan de åsamkade var när de kapade huggtänderna på ormarna som skulle visas för turisterna.

Göran och Stina Ryman

I Sri Lanka blev det också flera fascinerande elefantmöten. En gång med verklig närkontakt då ett gäng elefanter rullade runt på den leriga vägen så inte jeeparna kom fram. Verkade lugnt först men sedan var det en som buffade en del på jeepen och som säkert kunnat vält den om den önskat, till slut gav elefanterna vika och de kunde köra vidare. Avslutningsvis fick vi vara med om en dramatisk räddningsaktion då en elefantunge ramlat ner i en brunn. Stort räddningsmanskap kom till undsättning men mamman ville inte flytta sig så det var inte helt lätt. Till sist kunde hon sövas och en grävskopa grävde upp brunnen och ungen kunde med mycket möda och stort besvär kravla sig upp.

En fantastisk kväll där vi flera gånger fick hålla andan i samband med de olika djurmötena. Stort tack till Stina och Görans proffsiga framförande!

Har du förslag på något du vill se eller höra i Tråbacken någon torsdag?

Adress

Avesta OK - Orientering Box 49 77421 Avesta

Kontakt

Tel: 0707865090 E-post: info.avestaok@gmail.com Swish: 123 196 15 31 Bankgiro: 5235-2424

Drivs med KlubbenOnline

Logga in