Headerbild

Rune Johansson har lämnat oss

2024-04-09 i Allmänt

Vi har nåtts av beskedet att Rune Johansson har lämnat oss efter en kort tids sjukdom. Rune var äldst av de fyra Johanssonbröderna och blev 88 år. I sin krafts dagar var Rune en av de viktigaste i Avesta OK:s historia, men också en viktig kugge i det offensiva Dalarnas orienteringsförbund.

Rune i funktionärstagen. Avesta OK:s 3-dagars?

Rune var en av dem som "moderniserade" Avesta OK 1960. En ny ungdomlig styrelse ledd av Lasse Sivars tog över och det tog inte lång tid innan framgångarna började komma.
1968 var första året som AOK riktigt var med i toppen på 10-mila. Så här står det i 10-milas jubileumsskrift: Till fjärde växeln hade ledande Avesta OK:s Rune Johansson sällskap med ett tjog mannar. Sedan kom finnarna med stenhård körning på långa natten. Te lag bildade bolag. Asikkalan Raikas, Tamperen Kilpa och Lahden Suunnistajat. Bara Avesta OK:s Lars Sivars hann med i svängarna. Åtta minuter ledde kvartetten med vid nästa avlösning.
1970 fick Rune vara med då klubben fick den dittills bästa placeringen i tävlingen som fyra. 1980 och 1982 slutade vi trea, men då var Rune i andralaget. Trots det har han ett bättre resultat än vi lyckades nå. Under brandchefsutbildning i Stockholm representerade han Stockholms OK och tog med dem en andraplacering 1961!

Det är ändå inte alls som tävlingsorienterare Rune blir ihågkommen. Han blev lite som en pappa för sina yngre bröder, framförallt för den yngste, Erik, som säger att han egentligen har Rune att tacka för att han förde in honom i sporten och stöttade. Han blev också någon form av pappa för oss andra i klubben.
Runes väska var ett begrepp! I hans tävlingsväska fanns allt han behövde, men även om någon annan saknade något. Då fanns inte Letro sport som en livlina.
En "skröna" säger att någon från Stora Tuna som kände till Runes väska frågade på skoj om han hade en Viking orienteringssko vänster stl 44. Det hade han! Han hade inte velat kasta den och den kom till nytta.

I Avesta OK hade Rune egentligen inget uppdrag på pränt. Vid Avestapropagandorna, innan datorisering, var Rune den givne sekretariatschefen. Första kravet var 28 personer som skulle bemanna sekretariatet för maximalt flöde. Efterhand fick han banta kraven då det behövdes folk också på andra positioner.

Inom Dalarnas orienteringsförbund verkade Rune under lång tid i en väldigt offensiv tid för förbundet. Där har han satt stora avtryck.

1972 då Dalarna arrangerade SM-veckan med OK Malmia på dagtävlingen, IFK Hedemora på natten och Avesta OK med kavlen verkade Rune som hela veckans generalskreterare.

Efter hälsoproblem på 90-talet och sedan kraftigt försämrad syn kom han bort ifrån orienteringen, men minnena har vi kvar!

Vi tänker särskilt på sambon Gun-Britt med familj och bröderna Sven Olof, Anders och Erik med familjer i deras sorg.

Thomas Nyberg

Folke Björkman tänkte särskilt på den här bilden av Rune med dåtidens cykelmössor som nästan var ett måste på orienterarna. Som Folke sa: Rune hade alltid skärmen uppvikt.

Adress

Avesta OK - Orientering Box 49 77421 Avesta

Kontakt

Tel: 0707865090 E-post: info.avestaok@gmail.com Swish: 123 196 15 31 Bankgiro: 5235-2424

Drivs med KlubbenOnline

Logga in