Headerbild

Hur ska spåren dras? Diskussion i torsdags

2022-11-09 i Allmänt

Flera år har framförallt 15-spåret varit dåligt märkt och många har inte hittat rätt, önskemål har kommit om att förbättra märkningen. Frågan diskuterades i Tråbacken under torsdagen, läs längst ner i artikeln.

Förra året började vi markera spåren med nya stolpar. Spår som vi med stor sannolikhet aldrig kommer kunna dra skidspår på, men ändå ha stor nytta av för löpning mm. Då diskuterade några av oss hur vi skulle göra vid Flygfältsvägen där spåret går ut i Bredmossen, samt efter Lillsjön där spåret åter går ner i Bredmossen. Jag var inne på att skippa dessa och istället använda torra varianter. Vid Flygfältsvägen via Bruksleden och vid andra stället en parallell stig som använts av de flesta under senare år. Vi var inte helt eniga då utan någon/ några tyckte spåret skulle markeras som det alltid gjort.

Nu under året har jag känt mig rätt klar över hur vi skulle göra men fick ikväll en del synpunkter där önskemålet var att skippa de 2 mosspassager jag beskrivit ovan (A och B nedan) samt även hitta omvägar förbi 1:a, 2:a och 4:e myren efter ”B-myren” och spång eller omväg vid 3:e myren.

A: Ska man gå den torra varianten direkt efter Flygfältsvägen, alltså via Bruksleden? Kan ju kännas enkelt, men då måste kontakt tas med Länsstyrelsen för att dra om spåret och få markera det (inte det enklaste) Därför tycker jag att vi ska markera i mossen precis som förut men att en skylt sätts upp vid Flygfältsvägen att ”torr variant håll vänster via Bruksleden”. Vad tycker du?

B: Vid mossen efter Lillsjön hade jag tänkt att vi markerar båda varianterna med en motsvarande skylt där man kan välja ”torr variant vänster”. Enda anledningen att man ska ner i mossen där är att det ”ska vara som förr”, att man vill ha ett tufft spår och ev att det är ett plus för ev traillopp (vet ej). Vad tycker du?

C: 4 myrar efter B-myren, omvägar eller spänger. Där har vi i år satt upp nya stolpar och där tycker jag det får vara så, åtminstone just nu. Vad tycker du?

Det har pratats om traillopp på 15 spåret, om det är bra eller dåligt med mossar då vet jag inte. Jag vet inte heller om ev när och om det överhuvudtaget är aktuellt med ett traillopp…

Hade hoppats på att få detta klart inom kort och bra om du som nyttjar eller tänker nyttja spåren kommer med lite respons. Kanske kan vi diskutera saken imorgon torsdag vid fikat? Oavsett önskemål om detta är 3 km ogjort på slutet, något som jag tänkte ta tag i på lördag 10:00 så välkommen då!

Kartan är lite rörig då den använts vid arbetet men har lagt på tydliga A, B, C1, C2, C3 och C4 i rött.

Diskussion Tråbacken 10 november:

De som var kvar och diskuterade spåren var i huvudsak personer som använt spåret (15 km). Gruppen tyckte att spåren i första hand var tänkta som träningsspår, kanske var de väl konservativa och var helt inne på att "original 15" skulle vara kvar. I både fall A och B tyckte de att bra skyltning med de 2 varianterna var en bra lösning. Vid övriga mosspassager kunde (åtminstone någon) tänka sig annan väg men då via något naturligt stråk som underlättar röjning. Så just nu kör vi som vi tänkt och gjort men kommer konkreta förslag och idéer med tiden får vi tänka om då och flytta stolparna efter den vägen.

Lördag 12 november fortsätter stolpningen, sedan ska plåtbrickorna skruvas upp, skyltar ska upp och anslagstavla med karta ska upp och när allt är på plats kom förslag om att köra någon typ av event, någon form av "invigning".

221109skidspår.pdf

221109skidliten.jpg

Adress

Avesta OK - Orientering Box 49 77421 Avesta

Kontakt

Tel: 0707865090 E-post: info.avestaok@gmail.com Swish: 123 196 15 31 Bankgiro: 5235-2424

Drivs med KlubbenOnline

Logga in