Headerbild

Åren går fort när man har roligt

2020-07-10 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

Anna-Karin Lövgren och Maria Strömberg firar 40-årsjubileum i orienteringsskogen. I början av juni gjorde man en dagstripp tillbaka i tiden och till Riddarhyttan för att se hur det var idag. Läs Anna-Karins härliga betraktelse!

I början av juni gjorde man tummen upp för 40 år i orienteringsskogen

Åren går fort när man har roligt!

Thomas gör sitt sedvanliga besök i kommunens skolor 1980 för att informera om Avesta OK och orientering. Två som nappade på detta var vi.

Det betyder att vi i år firar 40-års jubileum som orienterare och hur gör man det bättre än att se tillbaka på åren som gått och speciellt på året då allt började.

Nybörjarkurserna i början på 80-talet var väldigt populära och även detta år. Efter genomförd kurs som avslutades med en Folkareserie och sedan ett läger i Riddarhyttan släpptes vi iväg som två virrpannor på vår första tävling i Hästbo. Klassen vi sprang hette D 11-12B och resultaten talar för sig själv. Marias minne är att hon fastnade i en taggtråd och Anna-Karin minns att hon gick till start med Anna-Karin Öhgren (numera Karlsbyhedens IK) och tyckte hon var så stor, ja nästan vuxen, hela 15 år!


Här har vi dem i Valbo. Maria i stolen och Anna-Karin. Dessutom två viktiga personer i karriären Marias farfar Eric, tyvärr emd ryggen emot, och farmor Karin.

Resultat Valbo
200706valbo.pdf

Nu åter till lägret i Riddarhyttan som var en riktig höjdare. Övernattning i skolsal, träningar, lekar, bad och annat roligt stod på schemat.


Skolan som den såg ut 1980....


och idag

Lägret i AT
200706läger.pdf

Det kördes också ett klubbmästerskap och det är egentligen här och nu 2020 som nostalgitrippen startar. En lördag i juni tar vi bilen och kartan från 1980 och styr mot Riddarhyttan för att se om vi hittar runt den banan vi sprang då. Första problemet var att hitta in på kartan men med dagens tekniska hjälpmedel hittar vi dit. Målplatsen var vid en sjö som heter Kärrgetsjön och ligger mellan Skinnskatteberg och Riddarhyttan. Bjuder på en bild på Thomas i badbyxor från 1980.


En raritet. Thomas i badet, eller i alla fall i vattnet.

Vi tycker väl att kartans stigar borde vi hitta i alla fall men tji fick vi för det var inte det enklaste. Efter att ha letat stigen till start i säkert en halvtimme höll vi på att ge upp när vi helt plötsligt kommer på stigen som för oss mot kontroll 1.


KM-banan

Med nyfunnet mod traskar vi iväg och nu går det bättre. Kontroll ett kunde ha suttit här.


Kontroll två hittade vi utan större bekymmer och Maria poserar här vid eller rättare sagt på kontroll 3. 

De sista kontrollerna hittade vi utan större bekymmer så nu hade vi avverkat klubbmästerskapet 1980 fyrtio år senare. Då sprang vi runt på cirka 20 minuter men 51 år gamla tog det oss en dryg timme.

Resultat KM
200706km1980.pdf

Vi hade ambitioner att gå runt minst en av träningarna och den avslutande budkavlen men värmen hade tagit ut sin rätt och så vi tog bilen runt kavlebanan då det mesta av den gick efter grusvägar.

Ett annat minne som dyker upp är att det fanns vissa obligatoriska stopp. Åkte man åt Falun hållet stannade vi alltid i Fäggeby och köpte något på vägen hem. Styrde man däremot kosan åt Västerdalarna stannade vi i Ludvika och köpte glass vid kiosken på torget. Bilden nedan är tagen där. Ingen av dessa kiosker finns kvar längre då den i Fäggeby brann ner och den i Ludvika revs till förmån för ett större gatukök vid idrottsplanerna.

Vid glasskiosken i Ludvika. 

Mycket roligt har vi haft under dessa år insåg vi när vi satt och kikade på gamla kort, kartor och resultat. Det bästa med orientering är att man verkar aldrig kunna sluta och aldrig heller bli helt fullärd. Det finns fortfarande många åkrar vi inte parkerat på och många grönområden vi inte klämt oss igenom på jakt efter skärmen.

1981 var klubblägret i steniga Långshyttan. Vem vet, vi kanske tar en tripp dit också för att fira 41-års jubileet.

Anna-Karin och Maria

Adress

Avesta OK - Orientering Box 49 77421 Avesta

Kontakt

Tel: 0707865090 E-post: info.avestaok@gmail.com Swish: 123 196 15 31 Bankgiro: 5235-2424

Drivs med KlubbenOnline

Logga in